Ane (Anna) Jensdatter (1776 - 1851)

Ane (Anna) Jensdatter som indskrevet i Røgen kirkebog ved dåben i 1776

10 af 16 - Ane (Anna) Jensdatter

Jens Nielsen og hendes mor Mette Jørgensdatter. Forældrene bor i Røgen by i 1787 som husfolk og betlere (tiggere) med 4 børn, men faren har tidligere haft en gård i Røgen. Der er ingen tvivl om, at vi har fat i den rigtige Ane, idet hun bliver gift i Røgen kirke og svarer til den Ane (Anna) Jensdatter, der aldersmæssigt passer ind i billedet, og i øvrigt dør hendes mor hos hende i 1835 i Voldby. Ane Jensdatter bliver altså født i Røgen i begyndelsen af januar 1776, og hun bliver døbt søndag den 14. januar 1776 i Røgen kirke, hvorefter præsten skriver:

bliver født omkring 1779 til 1781 ifølge folketællinger, og ifølge oplysninger fra folketællingen i 1845 burde Ane Jensdatter være født i Røgen Sogn. Anes far hedder derfor

1776 D 14 Janr havde Jens Nielsen af Røgen et Barn for Daaben N. Ane. Suse [gudmor] Gyde Jørgensd[atter] [en moster født ca. 1745?]. Fad. Søren Frandsen, Povel Niels[en], Jørgen T, Laurids And[ersen], Mette Pedersd[atter]


Som 11-årig bor Ane (Anna] Jensdatter altså i Røgen by ved folketællingen den 1. juli 1787 med far, mor og 3 søskende, og familien lever af almisser og tiggeri.

Anna Jensdatter konfirmeres og derefter

Søndag den 1. maj 1791 konfirmeres Jens Nielsens datter, Anna Jensdatter [skrives det her], i Røgen kirke som 15-årig, hvilket vises på illustrationen herover.

Ane Jensdatters far, Jens Nielsen, dør og begraves den 17. juni 1799 i Røgen, hvor præsten skriver, at han blev 58 år gammel. Ane Jensdatter er da kun 23 år gammel.

Ved folketællingen den 1. februar 1801 er den 25-årige og ugifte Ane Jensdatter den ene af to tjenestefolk på en gård i Røgen by, som tilhører Terkild Lauridsen.

Ane (Anna) Jensdatter bliver gift med Rasmus Jørgensen fra Voldby i Røgen kirke lørdag den 3. juli 1802. Præsten skriver efter brylluppet:

Rasmus Jørgensen af Woldbye og pigen Anne Jensdatter af Røgen Copulerede d 3 July

Familien bosætter sig efter brylluppet i hans hjemby, nemlig Voldby lidt sydøst for Hammel.

Ane (Anna) Jensdatter bliver mor for første gang lørdag den 30. april 1803 til en datter, som får navnet Anne Rasmusdatter. Anne Rasmusdatter bliver døbt den 26. juni 1803 i Voldby kirke. Datteren Anne bliver gift med Christen Nielsen Sognefoged af Hammel og mor til 10 børn. Da han er død, bliver Anne Rasmusdatter for anden gang gift med Jens Jensen Aagaard. Anne Rasmusdatter dør i Hammel den 15. september 1885, hvor hun således blev 82 år gammel.

6. søndag efter påske 1804 er Rasmus Jørgensens hustru, Ane Jensdatter, fadder til en dreng, som bliver døbt Thomas Nielsen i Voldby kirke. Drengens forældre er Niels Jensen og Kirsten Jensdatter, som har en gård i Voldby. Gudmor er hustruen til Niels Johansen af Voldby. De andre faddere er Morten Jensen, Jens Mikkelsen, Jens Johnsen og Jens Pedersen. I kirkekalenderen er der ikke noget, som hedder 6. søndag efter påske, men 5. søndag er den 6. maj 1804.

Ane Jensdatters storesøster, Karen Jensdatter, bliver begravet 30-år gammel den 23. september 1804 i Dallerup kirke, idet hun var gift og bosiddende i Sorring.

På kirkedagen 23 p Trin 1804, dvs. den 4. november 1804, får Ane Jensdatter døbt en dreng i Voldby kirke. Drengen, der er født den 14. september 1804, får navnet Jens Rasmussen, og han bliver således opkaldt efter Anes far, Jens Nielsen af Røgen. Jens Rasmussen bliver konfirmeret som 14-årig i Voldby kirke. Jens Rasmussen dør den 28. september 1878 i Haldum, hvor han var 74 år gammel.

Ane Jensdatter og hendes ægtemand, Rasmus Jørgensen, får fæstebrev på svigerforældrenes gård den 9. december 1804, idet hendes svigerfar, Jørgen Jensen, godvilligt har afstået gården imod at have aftægt i resten af hans og hans kones liv.

Ane Jensdatter er igen fadder i Voldby på Almindelig bededag i 1805, som er den 10. maj 1805. Forældrene til drengen, der bliver døbt Mogens Hansen, er Hans Jensen og hustru Maren Mogensdatter af Voldby. Gudmor er Karen Jensdatter, som er tjenestepige hos Anders Byriel af Voldby. Andre faddere er Erich Christensen, Jørgen Sørensen, Jens Pedersen og Niels Andersen af Voldby.

Ane Jensdatter er i Røgen og til stede den 7. september 1805, hvor lillesøsteren Inger Jensdatter skal føde sit første barn. Drengen er dødfødt, og den 10. september 1805 erklærer Ane Jensdatter sammen med deres mor, Mette Jørgensdatter, at der intet er at udsætte på fødslen, men de underskriver ikke selv, da skriften er præstens.

Den fjerde søndag efter påske i 1806, som er den 4. april 1806, står Ane (Anna) Jensdatter igen fadder. Forældrene er Jens Rasmussen og hustru Anna Maria Laursdatter, og pigen døbes Anna Sophie Jensdatter.

På kirkedagen 21 p Trinitatis 1806, dvs. den 26. oktober 1806, får Ane Jensdatter døbt en datter med navnet Mette Rasmusdatter i Voldby kirke, som er født fredag den 12. september 1806. Den lille pige opkaldes efter Anes mor, Mette Jørgensdatter, der stadigvæk lever i bedste velgående i Røgen.

På Kristi Himmelfartsdag i 1807, som er torsdag den 7. maj 1807, er Rasmus Jørgensen og hans hustru, Ane Jensdatter af Voldby, faddere til en dreng, som døbes Kristen Kristensen, og hvis forældre er indsidder Kristen Kristensen og Margrethe Mogensdatter.

Ane Jensdatter bliver mor til en datter torsdag den 23. juni 1808 i Voldby, og hun døbes med navnet Karen. Da Karen Rasmusdatter døbes i Voldby kirke den 7. august 1808, opkaldes pigebarnet nok efter sin afdøde moster. Karen bliver gift i Voldby kirke den 24. maj 1835 med Peder Mammen. I april 1844 bliver Karen mor til en dreng, som døbes Søren Mammen.

Anna Jensdatter, som selv er søster til et sæt tvillinger, bliver i stamtræet mor til tvillingen Jørgen Rasmussen lørdag den 21. april 1810 i Voldby i Skanderborg amt samt dennes bror Jens, der dog dør som spæd søndag den 6. maj 1810. Da Anes mand også er født som tvilling foruden hendes svigerfar, som også er det, kan det vel ikke forundre nogen, at hun selv får tvillinger. Det er løjerligt, at den ene døbes Jens, da der i forvejen er en Jens Rasmussen født i 1804, og som ikke er død.

Ane (Anna) Jensdatter bliver mor igen tirsdag den 18. februar 1812, hvor datteren Anne Marie Rasmusdatter fødes. Præsten skriver, da datteren døbes i Voldby kirke den 30. marts 1812:
Mandag d: 30te Martii havde g:m: [gårdmand] Rasmus Jørgensen og Hustru, Anna Jensdatter en Datter til Daaben, som blev født den 18de Febr:, og kaldet Anne Marie, baaren af Niels Østergaards Steddatter, Marie Jensdatter af Voldbÿe. Faddere Kristen Laurstsens Hustru, Jens Sørensen, Kristen Pedersen, og Morten Nielsen, alle ibid.
 

Fredag den 1. april 1814 føder Ane (Anna) Jensdatter sønnen Søren Rasmussen. Søren bliver døbt i Voldby kirke onsdag den 12. oktober 1814. Faddere er Jørgen Rasmussens datter Mette af Farre, Jørgen Andersens hustru, gårdmand Niels Jensen, Niels Østergaard og Jens Østergaard af Voldbÿe. Søren konfirmeres i 1828 i Voldby kirke.

Den 8. januar 1816 bliver Ane (Anna) Jensdatter mor til en datter, som døbes Johanne Maria Rasmusdatter i Voldby kirke den 10. marts 1816. Forældrene beskrives som Gaardmand Rasmus Jørgensen og hustru Ane Jensdatter. Om fadderne skriver præsten:
Gaardmand Jesper Rasmussens Datter, Sidsel Jespersdatter fra Farre, husmand Christen Pedersen, ? ? Pedersdatter, Gaardmand Niels Østergaard, Niels Thomasen, Jens Pedersen, alle af Voldbye

Søndag den 23. februar 1817 står både Rasmus Jørgensen og hans hustru, Ane Jensdatter, fadder til en uægte pige, der døbes Anne Mogensdatter i Voldby kirke. Pigens mor, Maren Sørensdatter Ladding, opholder sig på Rasmus Jørgensens gård – måske som tjenestepige? Som barnefadder udlægges Mogens Sørensen i Hammel, der er Søren Vævers søn.

Søndag den 16. marts 1817 står Rasmus Jørgensens hustru, Ane Jensdatter, fadder til en pige i Voldby kirke. Pigen døbes Christine Elisabeth Christensdatter, og hendes forældre er Christen Nielsen Søballe og Anne Kirstin Mortensdatter.

år – 1818 – konfirmeres Ane Jensdatters ældste barn i Voldby kirke. Anne Rasmusdatter får karakteren God for både kundskaber og opførsel.

Den 15. april 1818 bliver Ane Jensdatter mor til en dreng, som døbes Niels Rasmussen i Voldby kirke. Drengen hjemmedøbes den 17. april 1818. Faren beskrives som Gaardmand i Voldbye Rasmus Jørgensen samt hustru Anna Jensdatter. Om fadderne skriver præsten, da Niels døbes den 19. juli 1818:
Indsidder Ole Jensens Datter, Inger Olesdatter, Gaardmand Anders Olesen, Niels Østergaard og Jens Rasmussen, huusmand Jens Jensen, alle af Voldbye

Samme

Sønnen Jens Rasmussen konfirmeres i Voldby kirke i 1819. Jens får karakteren God for både kundeskaber og opførsel.

Ane får konfirmeret datteren Mette Rasmusdatter i Voldby kirke i 1821. Mette får karakteren God for både kundskaber og opførsel.

I mellem 1819 og 1823 opgives gården, og familien flytter til et husmandssted i Voldby.

Datteren Karen Rasmusdatter konfirmeres i Voldby kirke i 1823. Faren beskrives da som husmand. Karen får karakteren God for både kundskaber og opførsel.

I 1824 konfirmeres sønnen Jørgen Rasmussen i Voldby kirke. Han får Temmelig God for kundskaber og God for opførsel. Familien Rasmus Jørgensen bor da på et husmandssted.

Ane får konfirmeret datteren Anne Marie Rasmusdatter i Voldby kirke i 1826. For kundskaber får Anne Marie Temmelig God, og for opførsel får hun God.

Sønnen Søren Rasmussen konfirmeres i Voldby kirke i 1828. Forældrene beskrives som husmandsfolk. Søren får i lighed med Jørgen Temmelig God for kundskaber og God for opførsel.

Ane Jensdatter i Voldby efter 1829

Igen i 1830 får Ane konfirmeret en datter i Voldby kirke. Det er Johanne Marie Rasmusdatter, som får karakteren Temmelig God for kundskaber og God for opførsel.

I 1832 konfirmeres sønnen Niels Rasmussen, der er født i Voldby den 15. april 1818. Niels får karaktererne God for både kundskaber og opførsel.

Ved folketællingen i 1834 bor Ane Jensdatter sammen med ægtemanden Rasmus Jørgensen i Voldby, og helt utroligt lever hendes mor, Mette Jørgensdatter, stadigvæk. Mette bor nemlig hos datteren og svigersønnen som et almisselem, der vist nok er mellem 92 og 97 år gammel.
Rasmus Jørgensen      59 år     Husmand og daglejer
Anne Jensdatter         55 år     Hans kone
Mette Jørgensdatter    97 år     Enke, almisselem


Ane Jensdatter har sin mor i rigtigt mange år, og hun er 59 år gammel, da moren, Mette Jørgensdatter, dør den 7. juli 1835 i Voldby. Da Mette begraves den 12. juli 1835 på Voldby kirkegård, skriver præsten, at hun blev 96 år gammel og var enke efter husmand Jens Nielsen i Røgen, hvilket hermed bekræfter, at vi har fat i den rigtige Ane Jensdatter fra Røgen.

Ane Jensdatters lillesøster, Inger Jensdatter, dør den 7. april 1840 i Røgen, hvor hun kun er 57 år gammel.

Ved folketællingen i 1840 er Rasmus Jørgensen ude og arbejde, og Ane (Anna) Jensdatter bor i et hus i Voldby sammen med datteren Karen, svigersønnen og barnebarnet:  

Ane Jensdatter                61 år         Gift                 Inderste og spindekone

Peder Sørensen               31 år         Gift                 Daglejer

Karen Rasmusdatter         31 år         Gift                 Hans hustru

Maren Pedersdatter           2 år          Ugift               Deres barn

Folketællingen i 1845 viser, at Rasmus Jørgensen stadigvæk er røgter og væk fra hjemmet. Ane (Anna) Jensdatter bor nu i et hus i Røgen by og helt alene:

Ane Jensdatter     64 år     Gift     Spindekone     Røgen Sogn, Skanderborg Amt

Ane (Anna) Jensdatters ægtemand, Rasmus Jørgensen, dør tirsdag den 13. november 1849 i Voldby.

Allerede ved folketællingen i 1850 er Ane Jensdatter ikke på listen over indbyggere i Voldby, og årsagen er, at hun er flyttet til Vitten for at leve hos datteren Mette Rasmusdatter og dennes mand, Jens Laursen, der aldrig selv har fået børn.
Jens Laursen                      44    Bødker        Vitten
Mette Rasmusdatter            44    Hans kone    Voldby, Skanderborg Amt
Ane Marie Pedersdatter        14    Plejebarn      Voldby, Skanderborg Amt
Margrethe Christensdatter      7    Plejebarn      Vitten
Ane Jensdatter                   71    Almisselem    Røgen, Skanderborg Amt


Ane (Anna) Jensdatter bliver altså mor til fem drenge og fire piger, hvoraf en af tvillingedrengene dør som spæd.

Ane Jensdatter dør hos datteren Mette Rasmusdatter i Vitten den 16. juli 1851, hvor hun er 72 år gammel. Da hun begraves den 22. juli 1851 på Vitten kirkegård, skriver præsten, at hun er enke efter afdøde gårdmand Rasmus Jørgensen i Voldby. I bemærkningskolonnen tilføjer præsten, at Ane Jensdatter var født i Røgen.

Relationer: Karna Kristense Emilie Jørgensen  <- Rasmus Jørgensen <- Jørgen Rasmussen <- Ane (Anna) Jensdatter

Niels Ørbæk 11.06.2015 23:15

Folketællingen 1845 Voldby:
Ane Jensdatter bor hos svigersønnen Peder Sørensen, der er blevet gift 2.gang, efter at Karen Rasmusdatter døde 27/6-1843.

Nyeste kommentarer

17.11 | 14:53

Søn, Peder på afgangsliste 1824 til Kastbjerg Mølle. Ft 1834 i Kastbjerg,...

29.10 | 08:52

Bodil Sørensdatter Bor i Demstrup, gift 2 med kromand Jens Ch...

29.10 | 08:48

Se Sem kirkebog 1718 - 1797 Ny udg. opsl. 71 Søn Niels Sørensen,- død N...

29.10 | 08:15

Hej Henrik Anne Cathrine er d.a. Jens Sørensen og Karen Jensdatter i Dalb...