Jens Nielsen Hvolhøy (1674 - ?)

249 af 256 - Jens Nielsen Hvolhøy

bliver født i slutningen af august eller begyndelsen af september 1674 i Hvolhøy i Øster Brønderslev sogn. Jens Nielsen Hvolhøys forældre hedder Niels Svendsen og Johanne Jensdatter. De bor nemlig i Hvolhøj i Øster Brønderslev sogn i 1674, hvor de får en søn, der bliver opkaldt efter sin morfar, som vi ikke kender. Efter at lille Jens er døbt i Øster Brønderslev kirke den 6. september 1674, skriver præsten:
Dom 12. Trinit: 6 Septemb: Niels
Svendsøns och Johanne Jensdtrs
Barn aff Hvolhøy, noe Jens
Fadderer
Jens Bertels[en]            Anne Jensdatter
Las Jensen                   Kirsten Madtsdatter
Desiderius Jørgensen    Anne Powelsdattter
[Det er anden gang Anne Jensdatter står fadder for familien, så hun er nok en søster til Johanne. Las Jensen eller hans hustru er nok en søster eller bror til moren Johanne Jensdatter – hustruen hedder Karen Jensdatter.]

Jens Nielsen Hvolhøys mor, Johanne Jensdatter, dør, mens han er helt lille, og et sted mellem 1674 og 1677, hvor hans far gifter sig på ny med Maren Jensdatter.

Jens Nielsen Hvolhøy bliver ikke konfirmeret, da konfirmationer endnu ikke var kommet til Danmark på tidspunktet.

I begyndelsen af januar 1707 dør Jens Nielsen Hvolhøjs far, Niels Svendsen, og denne var i de sidste par år af sit liv flyttet til Øster Brønderslev by. Det kan derfor tænkes, at Jens samtidigt har overtaget gården i Hvolhøj.


Jens Nielsen Hvolhøy bliver på et eller andet tidspunkt før 1723 gift med Kiersten Pedersdatter, men det vides ikke, hvor og hvornår brylluppet er foregået. Da hustruen ikke er lokal fra Øster Brønderslev, er de nok blevet gift i hendes hjemsogn.

Jens Nielsen Hvolhøy bliver far til sit første barn i begyndelsen af maj i 1723, idet den lille Maren Jensdatter Hvolhøy bliver døbt i Øster Brønderslev kirke den 9. maj 1723. Præsten skriver i kirkebogen:
dn. Exaudi Jens Nielsøns oc Kirsten Pedersdatters Barn af Huolhøy noe Maren
                        Testes
                Anne Jensdatter
Anders Christensen    Anne Pedersdatter
Peder J. Brask           Anne Nielsdatter
Fadderen Anne Nielsdatter kunne tænkes at være lillesøsteren til Jens Nielsen Hvolhøy. Den lille Maren dør i 1724, og da hun er begravet på Øster Brønderslev kirkegård, skriver præsten:
Ditto ? = [Dom Michel?] Jens Nielsens barn i Huolhøy /: Maren ul. ? 1

Jens Nielsen Hvolhøy bliver i begyndelsen af juli 1724 i slægtstræet far til Peder Jensen Hvolhøy, der bliver født i Hvolhøj i Øster Brønderslev sogn, og som opkaldes efter sin morfar, som vi ikke kender. Peder Jensen Hvolhøy dør i slutningen af maj eller begyndelsen af juni 1784. Han bliver begravet søndag den 6. juni 1784 på Øster Brønderslev kirkegård, hvor præsten skriver, at han blev 61 år gammel, men han blev vel så kun 59 år.

Kort før den 21. oktober 1725 bliver Jens Nielsen Hvolhøy og Kirsten Pedersdatter forældre til en datter, som bliver døbt Maren Jensdatter i Øster Brønderslev kirke på kirkedagen 21 p Trin 1725. Den lille pige bliver derved nok opkaldt efter sin fars første hustru. Præsten skriver efterfølgende i kirkebogen [svært læsbart område så med et gran salt]:
Die XXL trin: Jens Nielsen oc Kiersten Pedersdaatter barn af Hvolhøy noe Maren
                           Fadere
Lauritz Qvie                         Niels Ald
Jens Christensen                  Anne Ofversdatter
Anders Christensen               Mette Nielsdatter

Jens Nielsen Hvolhøys datter, Maren Jensdatter Hvolhøy dør i anden halvdel af 1725, hvorefter præsten skriver i kirkebogen:
Dn 111 Helv. Jens Nielsens Barn af Huolhøy /:Maren/: 9 uger gl.

Jens Nielsen Hvolhøy efter 1725

Jens Nielsen Hvolhøy bliver midt i oktober 1728 far til en datter, som bliver døbt Maren Jensdatter Hvolhøy i Øster Brønderslev kirke den 31. oktober 1728, hvilket kirkemæssigt er 23 p Trin 1728. Præsten skriver, da Maren er døbt:
23 Trinit Sønd Jens Nielsen og Kiersten Pedersdaatter barn af Hvolhøi nafnlig Maren
                 Faddere
               Maren Andersdaatter
Laurs Pedersen         Mette Christensdatter
Christen Andersen    Inger Christensdatter
Maren Jensdatter bliver nok konfirmeret i Øster Brønderslev kirke i 1740, idet præsten skriver følgende på konfirmationslisten, mens der tages i betragtning, at de foregående to døtre er døde på tidspunktet for konfirmationen:
1740 Dom Qvasimodo geniti:    Jens Hvulhøy ibm: [i hvils:] - - - - - 1 dtr
Der vides ikke noget om Maren Hvolhøy efter 1740. Bortset fra denne indgang er der vist ikke andre af Jens Hvolhøys børn, der bliver konfirmeret i Øster Brønderslev.

Igen i slutningen af marts 1730 bliver Jens Nielsen Hvolhøy far til en datter, som bliver døbt i Øster Brønderslev kirke på kirkedagen Palmesøndag 1730, som er den 2. april 1730. Da den lille pige er døbt med navnet Kiersten Jensdatter Hvolhøy, skriver præsten:
Same Dag [Palme Søndag] Jens Nielsen og Kiersten Pedersdatters barn af Hulshøi   Kirchen
                      Fadderne
             Maren Andersdatter
Laurs Jensen           Anne Sørensdatter
Morten Pedersen     Inger Christensdatter
Der vides ikke mere om Kirsten Jensdatter Hvolhøy.

Kiersten Pedersdatter, som er gift med Jens Nielsen Hvolhøy af Hvolhøj i Øster Brønderslev sogn, dør som 41-årig i 1737. Hun bliver begravet 2 p H3K 1737 fra Øster Brønderslev kirke, hvilket er søndag den 20. januar 1737. Præsten skriver efter begravelsen:
2den Sønd efter H:3:K.dag. Kiersten Pedersdtr -  41 Aar

Jens Nielsen Hvolhøy bliver trolovet igen til Birthe Jacobsdatter den 21. september 1738 i Øster Brønderslev. Præsten skriver [næsten ulæseligt]:
21. Sept Jens Hiulhøy Birte Jacobs? ? ? ?

Birthe Jacobsdatter og Jens Nielsen Hvolhøy bliver gift den 28. december 1738 i Øster Brønderslev kirke, og præsten skriver:
28. Decemb Jens Huulhøy og Birte Jacobdtr af ?Hvoelh?

På kirkedag Dom 5 Epiph 1740, som er den 7. februar 1740, får Jens Nielsen Hvolhøy døbt sin anden søn, og denne døbes Niels Jensen i Øster Brønderslev kirke og opkaldes således efter sin farfar, Niels Svendsen i Hvolhøj. Præsten skriver efterfølgende:
Dom 5 Epiph Jens Niels Hulhøy og Birthe Jacobsdatters barn af Hvoelhøi    Niels
                    Fadderne
Bodel Svendsen       Anna Pedersdatter
Anders Sørensen     Giøde Pedersdatter
Niels Pedersen
Der vides ikke mere om Niels Jensen, men i 1760 er der godt nok en Niels Jensen Hvolhøy, som bliver konfirmeret i Øster Brønderslev, men så skulle han være 20 år gammel, så det er næppe ham, idet man jo normalt var 16 år gammel, når man blev konfirmeret.

På kirkedagen Qvasimodo Geniti 1740, som er den 24. april 1740, får Jens Nielsen Hvolhøy konfirmeret en datter i Øster Brønderslev kirke. Det må næsten dreje sig om datteren Maren Jensdatter, som godt nok kun er 12 år gammel, men taget i betragtning, at der ikke er andre døtre.

På et eller andet tidspunkt mellem 1741 og 1759 flytter Jens Nielsen Hvolhøy til Vester Brønderslev, hvor han er bosiddende, da han er forlover i forbindelse med sønnen Peder Jensen Hvolhøys trolovelse. Der er heller ikke noget vidnesbyrd om Jens Nielsen i Øster Brønderslev kirkebog efter dåben af Niels Jensen.

Jens Nielsens søn, Peder Jensen Hvolhøy, bliver nemlig trolovet i Øster Brønderslev den 10. juni 1759, og der er den af forloverne Jens Nielsen Hvolhøy af Vester Brønderslev.

Der er umiddelbart intet at finde om parret Jens Nielsen Hvolhøy og Birthe Jacobsdatter i Vester Brønderslev kirkebog, men måske flytter familien tilbage til Øster Brønderslev igen på et eller andet tidspunkt efter 1759.

Den 27. august 1769 er der en overstreget indgang i Øster Brønderslev, som siger:
D 27 Aug 14 søndag efter Trinitatis Jens Nielsens hustru i Huulhøy Mette Jensdaatter ? til ? sogn 76 Aar
Denne kunne måske vedrøre en anden Jens Nielsen?

Jens Nielsen Hvolhøy bliver altså far til 5 kendte børn, dvs. 2 drenge og 4 piger, hvoraf de 2 af pigerne dør som spæd.

Det vides ikke, hvornår Jens Nielsen Hvolhøy dør, men hvis indgangen for 1769 passer, lever han da stadigvæk.

Niels Svendsøn og Johanne Jensdatter af Hvolhøys søn, Jens Nielsen Hvolhøy, er døbt i Øster Brønderslev kirke i 1674.

Nyeste kommentarer

17.11 | 14:53

Søn, Peder på afgangsliste 1824 til Kastbjerg Mølle. Ft 1834 i Kastbjerg,...

29.10 | 08:52

Bodil Sørensdatter Bor i Demstrup, gift 2 med kromand Jens Ch...

29.10 | 08:48

Se Sem kirkebog 1718 - 1797 Ny udg. opsl. 71 Søn Niels Sørensen,- død N...

29.10 | 08:15

Hej Henrik Anne Cathrine er d.a. Jens Sørensen og Karen Jensdatter i Dalb...